Fotografia bàsica per a periodistes en dues hores

Càpsula d’octubre de 2015, a càrrec de Jordi Borràs.

Programari d’edició:

Per a editar fotografies d’una forma senzilla utilitzarem Polarr, un editor de fotografies potent, versàtil i gratuït que també disposa de versions per iOS, android i versió on line. Us recomano SEMPRE, treballar amb el programari instal·lat, que es fa de manera ràpida i eficient a través dels complements de Chrome o Firefox.

Com carrego la foto al programa?

Abans de res ens cal tenir la fotografia al programa. Podem fer-ho seguint aquest senzill pas:

Barra esquerra >> IMPORT

La foto està torta i descuadrada, com ho arreglo?

A la part superior de la barra dreta veureu una gràfica amb el nom d’HISTOGRAM. Ni cas, fuxeu-vos amb les icones de sota. La primera icona, una mena de quadrat, ens servirà per reencuadrar la foto. Aquí és MOLT IMPORTANT per mantenir la proporció de la imatge mantenir pulsada SEMPRE la tecla SHIFT mentre reencuadrem la foto amb el ratolí col·locant-lo a un dels extrems, en el cas de voler-la fer més petita, o movent la fotografia en el cas de voler deplaçar-la.

Per modificar l’angle de l’horitzó d’una foto passarem aparàmetre de sota

Barra dreta >> CROP & STRAIGHTEN >> ANGLE

La resta de paràmetres per GIRAR UNA FOTO estan a la barra superior del programa, al costat de la LUPA.

 

001-2_

Tinc una fotografia fosca, què faig?

Per resoldre la falta de llum d’una fotografia (subexposició) cal moure els paràmetres d’exposició de la iamtge. Un error freqüent és augmentar la brillantor de la imatge, això però, provocarà que perdem els negres de la fotografia. La manera correcta és tocar el paràmetre EXPOSURE.

Barra dreta >> BASIC >> EXPOSURE >> AUGMENTAR PARAMTETRE A +

Una altra manera d’ajustar la fotografia, perfectament combinable amb l’eina EXPOSURE, és aclarir aquestes ombres accentuades. Això ho resoldrem de la següent manera:

Barra dreta >> BASIC >> SHADOWS >> AUGMENTAR PARAMTETRE A +

 

001-3_

Tinc una fotografia cremada, què faig?

Un altre problema clàssic és una fotografia amb massa llum. Aquí podem actuar amb dos paràmetres:

Barra dreta >> BASIC >> HIGHLIGHTS >> REDUIR EL PARÀMETRE A –

Barra dreta >> BASIC >> EXPOSURE >> REDUIR EL PARÀMETRE A –

Tinc una foto lleugerament desenfocada, què faig?

Generalment les imagtes sortides de càmera tenen un lleuger desenfoc que cal arranjar. Aquest fet no servirà per resoldre desenfocs provocats per profunditat de camp o de moviment. És recomanable ajustar l’enfoc SEMPRE d’una fotografia. Aquest fet donarà més força a la imatge.

Barra dreta >> DETAIL >> SHARPEN >> AUGMENTAR PARAMTETRE A +

Una altra eina que ens pot ajudar a augmentar el detall d’una fotografia és el paràmetre CLARITY. Cal anar amb molt de cpompte de no abusar ni d’aquest paràmetre ni de l’anterior, SHARPEN. L’excés provocaria una imatge agressiva i poc natural. El paràmetre CLARITY afecta, sobretot, accentuant els límits entre píxels de manera que per exemple, si n’abusem amb un retrat d’algú amb moltes arrugues, encara li provocarem més arrugues. Si movem el paràmetre a negatiu, aconseguirem l’efecte contrari, aconseguint una mena lifting, de manera que les arrugues es suavitzin.

Endurir rostre o augmentar detall:

Barra dreta >> BASIC >> CLARITY >> AUGMENTAR PARAMTETRE A +

Suavitzar rostre i detall:

Barra dreta >> BASIC >> CLARITY >> REDUIR EL PARÀMETRE A –

 

001-1_

La fotografia es veu taronja! Com ho arreglo?

Un altre problema típic a l’hora d’editar fotografies és el balanç de blancs. Resumint: la llum té una temperatura, depenent de la qual ens pot sortir una foto amb llum càlida o llum molt freda. Generalment això passa amb il·luminació artificial d’interior o d’exterior (fanals de tungstè). És molt habitual tenir una fotografia que tendeix al taronja creant una atmòsfera molt artificial. Per resoldre això tocarem el paràmetre de la temperatura de la imatge.

Barra dreta >> BASIC >> TEMP >> REDUIR EL PARÀMETRE A –

A la foto li falta color!

Moltes fotografies surten amb falta de saturació de color. Això té molt fàcil solució però convé no abusar del color dsaturat. Tenim dos paràmetres per resoldre-ho, però si amb el primer paràmetre ja hem resolt el problema, no tocarem el segon. Els utilitzarem amb subtilesa i sempre per aquest ordre:

Barra dreta >> BASIC >> VIBRANCE >> AUGMENTAR PARAMTETRE A +

Barra dreta >> BASIC >> SATURATION >> AUGMENTAR PARAMTETRE A +

La foto sembla bona… però sempre pot millorar!

Sí, moltes vegades no cal retocar una imatge perquè ja està bé. Però sempre és millor posar-li una base de maquillatge. Això caldrà fer-ho de manera molt subtil, tocant molt poc els paràmetres. Per millorar de manera fàcil i ràpida una foto augmentarem alguns punts ( a ull) els següents paràmetres:

Barra dreta >> BASIC >> EXPOSURE >> AUGMENTAR PARAMTETRE A + (molt poc!)

Barra dreta >> BASIC >> CONTRAST >> AUGMENTAR PARAMTETRE A +

Barra dreta >> BASIC >> VIBRANCE >> AUGMENTAR PARAMTETRE A +

Barra dreta >> DETAIL >> SHARPEN >> AUGMENTAR PARAMTETRE A +

La foto ja està però la vull desar a mida

Un cop editada la foto cal exportar-la amb la mida correcta. Com que en general, a EL Món treballarem amb la imamtge de capçalera a mida molt gran, convé que totes les fotografies tinguin sempre, com a mínim, 1920 píxels d’ample. Una foto sempre la podem fer més petita, però mai més gran sense que perdi qualitat.

Heu de pensar que quasi sempre, a internet, treballarem en format apaïsat, de manera que l’alçada de la fotografia no caldrà tocar-la, només tocarem l’ample i la proporció d’alçada es modificarà sola. Això és important seguir-ho sempre. La proporció de les fotografies per fotoperiodisme té un patró standard de 2×3 SEMPRE. És a dir, que si una foto fa 30cm d’ample en farà 20 pel cantó curt. Com exportem bé una fotografia?

Barra esquerra >> EXPORT >> Quality >>90 ( Mai baixar de 70. Sempre entre 70 i 100)

Barra esquerra >> EXPORT >> SIZE >>1920px (el píxel és la mesura per defecte)

Voleu veure els canvis?

Potser ens hem passat editant la foto, o potser ha quedat de peravella. Hi ha una manera molt ràpida de saber-ho. Aneu a la barra dreta, a dalt de tot, sota la gràfica de l’HISTOGRAM. Cliqueu sobre la icona en forma d’ull, veureu com estava la fotografia abans d’editar-la.